Workshops

CREATIEVE WORKSHOP @ Atelier Heideroos

ZATERDAGMIDDAG 13.30 – 16.30 uur 

                                                                 

GEL PLATE PRINT

De Gel Press is een zachte plaat van gelatine, waarmee afdrukken gemaakt kunnen worden op papier.

Op de plaat wordt een klein beetje verf verspreid met een roller en hiervan kan op diverse soorten papier een ondergrond kleur worden afgedrukt.

Daarna zijn de mogelijkheden oneindig om hier overheen weer nieuwe afdrukken te maken. Laag over laag.

Door gebruik te maken van sjablonen, bladeren uit de natuur, stukjes kant en allerlei andere materialen, maken we een verzameling prints.

Deze kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden. De mooiste afdrukken kunnen meteen worden ingelijst. Ook kunnen ze worden verwerkt tot een collage of een groter kunstwerk of een serie kaarten. Laat je verrassen door wat er ontstaat.  

 GEL PLATE COLLAGE  

Tijdens deze workshop gaan we de prints samen met afbeeldingen uit tijdschriften verwerken tot een kleurrijke collage op papier.

BLAD BEWERKEN  

In de herfst verkleuren de bladeren aan de bomen en laten uiteindelijk los.

Tijdens een wandeling door de bossen, zien we allerlei soorten, kleuren en vormen van bladeren. Deze vormen en kleuren gaan we gebruiken tijdens deze workshop.

De contouren van het blad of diverse bladeren gaan we natekenen met potlood op een groot vel papier. Daarna gaan we een patroon aangeven met dunne potloodlijnen in het blad. We gebruiken diverse vormen en lijnen om een mooie verdeling te maken.

Daarna gaan we het blad verder in kleur uitwerken met aquarelverf, oliepastelkrijt en uitvegen met terpentine. Tenslotte wordt de vorm verfijnd door de contouren en details aan te geven met een fineliner of Oost-Indische inkt.

ENGELEN van afvalmateriaal & gevonden voorwerpen    

De engelen worden gemaakt van diverse soorten karton, papier, stukjes kant, stof en gevonden voorwerpen uit de natuur (veren, bladeren, schelpen, boomschors, stukjes hout).

In het werkstuk kan een speciaal voorwerp verwerkt worden. Denk daarbij aan een kettinkje, een ringetje, een bedeltje, een muntje, een edelsteentje of een andere dierbare herinnering. Ieder kan de engel naar eigen inzicht persoonlijk maken door daarvoor zelf een speciaal voorwerp of wat materiaal mee te nemen. Tijdens de workshop is er ook voldoende materiaal aanwezig om te verwerken. De engel wordt gemaakt op een klein doekje of een houten paneeltje.

De natuurlijke kleuren van de materialen worden gebruikt en hier en daar bijgewerkt of geaccentueerd met acrylverf, stift of potlood, om zo naar een mooie compositie toe te werken.

.
INTUÏTIEF TEKENEN    

Vanuit stilte en rust creëren we met soft pastelkrijt een serie kunstwerken op papier.

De poederachtige structuur van het krijt geeft, gestuurd door jouw handen, op een zachte, intuïtieve wijze aan het papier wat mag ontstaan in vorm, kleur en kleurverloop. Door het mengen en uitwrijven met de vingers van de diverse kleuren ontstaan weer nieuwe kleuren en vormen. Spelenderwijs mag het ontstaan. Het mooie van deze workshop is dat de mogelijkheden oneindig zijn. Het is een uitdaging om het resultaat los te laten en te laten ontstaan wat er ontstaat. Geef jezelf de vrijheid te creëren, zonder oordeel en zonder een eindresultaat in gedachten te hebben.

Ervaring in het werken met soft pastelkrijt is niet nodig. Onder begeleiding ontstaat stap voor stap vanuit jouw intuïtie jouw eigen kunstwerk. Welkom bij deze inspirerende ervaring.

A BLOOM A DAY 

Voor elke (verjaar)dag heeft het boek een bloem en een beschrijving van de eigenschappen van deze bloem. We gaan de bloem uitwerken op A4 of A3 papier. Materiaal waar we mee gaan werken: soft pastelkrijt, olie pastelkrijt, ecoline, potlood, fineliner.

Wat is jouw bloem? Hoe ziet jouw bloem eruit? Wat zegt deze bloem over jou? Welke eigenschappen worden beschreven en herken jij deze eigenschappen? We gebruiken dit als uitgangspunt om zo jouw eigen bloem te creëren met bovenstaande materialen.

VOORJAAR GROEI   

In het voorjaar wordt de natuur weer wakker na een lange winterslaap. Alles staat in het teken van groei. Lente: fris groene bladeren verschijnen aan de bomen en de eerste voorjaarsbloemen laten hun kleuren zien. Deze kleurenpracht gaan we weergeven.

We gaan experimenteren met olie pastelkrijt, soft pastelkrijt, ecoline en verf om de kleuren van de ontluikende natuur en het frisse groen vorm te geven op papier.

Teken- of schilder ervaring is niet nodig. We laten het stap voor stap ontstaan.

TIJD & RUIMTE BEELD

Plaatsbepaling. Vanuit het heden om je heen kijken en waarnemen waar jij nu staat op je levensweg. Verleden, heden en toekomst worden vanuit het nu waargenomen.  Wat is jouw kwaliteit, wat inspireert jou en wat is voor jou een uitdaging? Dat ga je weergeven. We gaan werken met kaartjes waarop betekenisvolle woorden staan die in kleur en vorm worden weergegeven op papier. We werken met kleurpotlood, waskrijt, pastelkrijt en stift. Stap voor stap creëer jij jouw unieke verhaal door de woorden om te zetten in beelden. Aan het einde van de workshop gaan we de verkregen inzichten met elkaar delen.

OERMOEDER ~ werken met klei   Vrouwbeeld naar eigen inspiratie weergeven.

Geïnspireerd door de vrouwvormen die gebruikt zijn in de kunstgeschiedenis, gaan we de oermoeder, moedergodin, moeder aarde, vrouwbeeld, vrouw, de betekenis van de vrouw, de vrouwvorm voor jou, uitbeelden in klei. We werken met chamotte klei. Met de handen in de klei creëer jij jouw eigen vrouwbeeld, jouw eigen oermoeder. Ervaring is niet nodig bij deze workshop.                                     

ZOMERTUIN

Het zonlicht in het zomerseizoen zorgt voor groei en bloei. De natuur geeft ons dan prachtige kleuren en composities cadeau. Laat je inspireren door de talloze kleurschakeringen en vormen van de bloemen en bladeren die de natuur rijk is. We gaan schilderen met acrylverf op een houten paneeltje. Teken- of schilder ervaring is niet nodig voor deze workshop. Voorbeelden zijn aanwezig en we gaan stap voor stap aan het werk. Bij droog weer werken we buiten in de tuin.

Kosten per workshop € 45,= , inclusief materiaal, thee en iets lekkers. Ervaring met schilderen of creatief werken is niet nodig. We gaan ervaren wat er mag ontstaan.

Voor opgave of informatie, bel: 06 – 20 07 17 09 of mail: b.heidingsfeld@gmail.com

Ook workshops op maat kunnen gegeven worden. Denk daarbij aan: teambuilding, teamuitje, verjaardagscadeau, vrienden- of vriendinnenclubs, afscheids- of jubileumuitje of een andere speciale gelegenheid. Op aanvraag kunnen we samen de workshop indelen. Afhankelijk van het thema  en het aantal deelnemers creëren we een bijzondere workshop voor een dag of een dagdeel. Dat kan zijn inclusief lunch (picknick) of avondeten (buiten koken op vuur). Ook de combinatie met een wandeling of andere activiteit in de natuur behoort tot de mogelijkheden.